Vogels op het Strand bij Callantsoog.

Op het strand zie je allerlei strand-, zee- en trekvogels. Er zijn altijd wel (groepen) meeuwen die alles wat verteerbaar is wegschrokken. De jonge meeuwen hebben de eerste jaren een bruinachtig verenpak en krijgen na enkele jaren hun volwassen verenpak.
Langs de vloedlijn zie je vaak de snelle strandlopertjes. En boven de duinrand gaan in voor- en najaar de trekvogels in groepen of alleen. Met name door de aanwezigheid van het zwanenwater zijn er veel bijzondere vogelsoorten te zien in en rond Callantsoog.

kleine mantelmeeuw Grote Mantelmeeuw Kokmeeuw.
Kleine mantelmeeuw. Grote Mantelmeeuw. Kokmeeuw.

De Kleine- en Grote mantelmeeuw lijken nogal op elkaar, zij het dat de laatste groter is, maar dat zie je niet altijd even duidelijk. Wel duidelijk is de pootkleur. De Kleine mantelmeeuw heeft gele, en de Grote mantelmeeuw roze poten.

Visdief. dwergmeeuw zwartkopmeeuw
Visdief, klaar voor zijn maaltijd. Dwergmeeuw. Zwartkopmeeuw.

Het visdiefje zult U veel zien,Het is namelijk dat vogeltje wat zich van 10 meter hoogte met de snavel naar voren het water in duikt om vaak met een klein jong visje weer naar boven te komen.

De Stormmeeuw lijkt veel op een Zilvermeeuw maar is te herkennen aan zijn wel heel aparte snavel. Stormvogels leven op zee en komen alleen maar aan land om te broeden. Hun voedsel halen ze ook uit zee. Hierdoor krijgen ze veel zout binnen. De neusgaten op de snavel zijn in de vorm van een buis verlengd, waardoor ze dit overtollige zout weer afscheiden. De punt van de snavel is sterk gebogen. Daardoor lijkt het alsof de snavel uit drie delen bestaat. De kromme haak vooraan, de zoutbuis bovenop en de eigenlijke snavel.

Drieteen strandloper. stormmeeuw zilvermeeuw
Drieteenstrandloper. Stormmeeuw. Zilvermeeuw.

Het meest opvallende strandlopertje is de Drieteen strandloper. Drieteentjes lopen altijd druk net op de grens van droog en nat op zoek naar voedsel. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de voorovergebogen houding en de donkere schoudervlek.

Bonte strandloper. zwarte ruiter Jan van Gent
Bonte strandloper. Zwarte Ruiter. Jan van Gent.

De Jan van Gent is een zeldzame verschijning op het strand, maar toch na een storm zie je ze wel eens. Soms zitten ze uitgeput tegen de duinrand. Pas op met aanraken, want ze hebben een lange scherpe snavel die langer is dan Uw arm. De Zwarte Ruiter is een zeldzame verschijning aan ons strand maar wel eens te zien.


De vogelliefhebber kan op het strand vele tientallen soorten leren kennen in al hun verschillende verenkleden. In ieder jaargetijde weer andere soorten.

TOP
HOME