CALLANTSOOG; De meeste UREN van Nederland.

Volgens het KNMI heeft Callantsoog de meeste zonuren van Nederland. Kaartje.

De Noorse Weerdienst verrast ons met een betrouwbare weersverwachting voor Callantsoog.

Uitleg plaatje boven: Nedbor is verwachte regeval; Mask nedbor is mogelijke regenval; Vind is gemiddelde wind; Vindkast is maximale windvlagen. Opm Wind; 3-5 m/s is 3 Bft; 8-10 m/s is 5 Bft; 13-17 m/s is 7 Bft; 21-24,4 m/s 9 Bft; 24,5-28,4 is 10 Bft; 28,5-32,6 is 11 Bft.


In nederland zijn twee regenradars opgesteld; 1 te DenHelder en 1 in de Bilt. Uit beide beelden wordt een compleet plaatje samengesteld.

+12
°
C
H: +12°
L: +
Callantsoog
Maandag, 15 Mei
7-daagse weersvoorspelling
din woe don vri zat zon
+12° +11° +12° +13° +14° +15°
+ + + + + +11°
Weersverwachtingen;
Weeronline
Wind/Callantsoog
Windfinder.
Ventusky
Wind rond de wereld
Bliksem rond de wereld.
Wouter van Bernebeek's Weer
Stormplatform.
Weerpluimen.
Buienradar, Callantsoog.

Deze lange termijn voorspelling (10 dagen vooruit) komt van de KNMI en gaat over van boven naar beneden de verwachtte neerslag, de wind en als laatste de temperatuur.


Lange termijn; Uitleg van de KNMI
Het plaatje wordt samengesteld uit 50 mogelijke aangebrachte verstoringen, (groene lijnen), de blauwe (zwarte) stippellijn is nog ruwer berekend over grotere gebieden, de groene (bruine) stippellijn is het gemiddelde van alle groene lijnen. De Rode lijn is het resultaat waarbij de meest logische situatie is toegepast en daardoor ook het meest zuiver.



Globale uitleg weerpatronen: Er zijn hetere en koelere gebieden in de wereld. Boven de hetere gebieden onstaan hoge druklucht gebieden en boven koelere gebieden lage druklucht. De aarde draait in 24 uur om zijn as met een enorme snelheid aan het oppervlak van ca 1500 kmph. De beweging van de aarde en de meebewegende hoge- en lagedrukluchtgebieden beinvloeden elkaar en veroorzaken in de hogere luchtlagen een luchtstroom die altijd tegen de draaibeweging van de aarde ingaat en dus van West naar Oost loopt.
Aan de Noordkant van de straalstroom (op het Noordelijk halfront) zijn de lagedrukgebieden en aan de zuidkant de hogedrukgebieden. Zomer en winter worden veroorzaakt omdat in de zomer de zon iets dichterbij staat en in de winter iets verderaf.
Als in de winter de straalstroom ergens over Ierland naar het Zuidwesten zakt krijgen we hier een Noordenwind. Als het koud is in het Noorden wordt het hier ook koud.
Als de straalstroom in de zomer boven Ierland in Noordoostelijke richting gaat zullen we hier warmte uit Frankrijk, Spanje krijgen.
En met deze varianten kan je redelijk het weer voorspellen, al is het morgen altijd anders en is er aan de kust elke dag een mooi weer momentje.

Het weer per seizoen in Callantsoog.

In het voorjaar is de zee nog koud en de lucht boven de zee is koud. De koude lucht boven zee kan waterdamp bevatten zonder te condenseren. waardoor er minder of geen wolken boven zee en de kust zijn. Boven het land wordt de lucht sneller opgewarmd door de zon en zal de waterdamp snel condenseren tot wolken.
Zo krijg je de merkwaardige situatie dat het boven zee en de kust helder en mooi weer is terwijl het op 4 a 5 kilometer van de kust regent.
In de zomer is het strand een heerlijke plek om te verblijven. De zoute lucht, het geruis van de zee, een verkoelende duik, samen met de kinderen een balletje gooien of trappen, mensen kijken, een ijsje of een frisje halen, lekker zonnen. HEERLIJK !!!!
De zomer geeft vaak een heerlijke zeewind. Boven land wordt de lucht warmer dan boven zee waardoor boven het land de warme lucht opstijgt. Van zee wordt de lucht aangevoerd naar het land. Dit noemen we 'zeewind' die vooral bij warm en heet weer heerlijk en aangenaam aanvoelt.
Op het heetst van de dag is het dan heerlijk om met je blote benen door de branding van de zee te wandelen.

En ja, in de herfst regent het wat meer dan in de rest van Nederland. De warme zee zorgt ervoor dat buien door de warme lucht extra worden geactiveerd. Zware onweersbuien trekken langs de kust en lossen landinwaarts zomaar op.
Het is ook de periode dat in dergelijke buien waterhozen worden waargenomen. Boven de duinen lossen dergelijke windhozen direct weer op. Zo rond september, begin oktober is deze periode op zijn heftigst. Let wel, het kan ook prachtig nazomeren.
De winters zijn vrij mild. Het sneeuwt zelden en er komt weinig ijs op de slootjes langs de kust. De zon is nauwelijks van invloed, het weer is verder net als in de rest van Nederland.
Hier vindt U onze sneeuwfoto's.

TOP
Home