CALLANTSOOG; De meeste UREN van Nederland.

Volgens het KNMI heeft Callantsoog de meeste zonuren van Nederland. Kaartje.

De Noorse Weerdienst verrast ons met een betrouwbare weersverwachting voor Callantsoog.


In nederland zijn twee regenradars opgesteld; 1 te DenHelder en 1 in de Bilt. Uit beide beelden wordt een compleet plaatje samengesteld.

Weersverwachtingen;
Weeronline
Wind/Callantsoog
Windfinder.
Weerkaarten.
Ventusky
Luchtkwaliteit
Wind rond de wereld
Bliksem rond de wereld.
JanVissersWeer
Links een weerverwachtingsbeeld voor morgen van de Universiteit Van Keulen.
Gekombineerd met de stromingspatronen boven Europa (rechts) kan je een beetje inschatten hoe het weer wordt binnen enkele dagen.
Onthoud: Depressies draaien linksom en hogedrukgebieden rechtsom.
Deze lange termijn voorspelling (10 dagen vooruit) komt van de KNMI en gaat over van boven naar beneden de verwachtte neerslag, de wind en als laatste de temeperatuur.

Lange termijn; Uitleg van de KNMI
Het plaatje wordt samengesteld uit 52 internationale weerdiensten (groene lijnen), een hard berekende gemiddelde (de rode lijn), logische verstoringen in de verwachting (de blauwe), de verwachting van de KNMI (bruine bolletjes lijn) en enkele anderen.


Het weer per seizoen in Callantsoog.

In het voorjaar is de zee nog koud en de lucht boven de zee is koud. De koude lucht boven zee kan waterdamp bevatten zonder te condenseren. waardoor er minder of geen wolken boven zee en de kust zijn. Boven het land wordt de lucht sneller opgewarmd door de zon en zal de waterdamp snel condenseren tot wolken.
Zo krijg je de merkwaardige situatie dat het boven zee en de kust helder en mooi weer is terwijl het op 4 a 5 kilometer van de kust regent.
In de zomer is het strand een heerlijke plek om te verblijven. De zoute lucht, het geruis van de zee, een verkoelende duik, samen met de kinderen een balletje gooien of trappen, mensen kijken, een ijsje of een frisje halen, lekker zonnen. HEERLIJK !!!!
De zomer geeft vaak een heerlijke zeewind. Boven land wordt de lucht warmer dan boven zee waardoor boven het land de warme lucht opstijgt. Van zee wordt de lucht aangevoerd naar het land. Dit noemen we 'zeewind' die vooral bij warm en heet weer heerlijk en aangenaam aanvoelt.
Op het heetst van de dag is het dan heerlijk om met je blote benen door de branding van de zee te wandelen.

En ja, in de herfst regent het wat meer dan in de rest van Nederland. De warme zee zorgt ervoor dat buien door de warme lucht extra worden geactiveerd. Zware onweersbuien trekken langs de kust en lossen landinwaarts zomaar op.
Het is ook de periode dat in dergelijke buien waterhozen worden waargenomen. Boven de duinen lossen dergelijke windhozen direct weer op. Zo rond september, begin oktober is deze periode op zijn heftigst. Let wel, het kan ook prachtig nazomeren.
De winters zijn vrij mild. Het sneeuwt zelden en er komt weinig ijs op de slootjes langs de kust. De zon is nauwelijks van invloed, het weer is verder net als in de rest van Nederland.
Hier vindt U onze sneeuwfoto's.

TOP
Home