HET KERKHOF

Het kerkhof van Callantsoog ligt naast de Nederlandse Hervormde Kerk midden in de Kerkenollen
waar de zee altijd ruist. Ooit zal de zee nemen wat ze heeft gegeven.

Het Kerkhof,
Plaats waar het verdriet, rust
Over de bewoners niets dan lof,
en wij onze toekomst bewust.


In het oudste graf op het kerkhof nummer 00 ligt Mr. Dirk Burger van Scoorl, begraven in 1717.
Mr. Dirk Burger van Scoorl was in Oudesluis de dorpsbarbier, chirurgijn, en inner der belastingen van een grotere regio maar verwierf grote bekendheid als Kroniekschrijver. Van zijn hand verschenen kronieken over Medemblick en Schagen, waarin hij ook verhaalde over de ondergang van 't Ooghe.
In 1707 zag hij bij laag water de fundamenten van het oude kerkje met opengespoelde lijkkisten. Mr. Dirk Burger werd geboren in 1650 en was de zoon van Jan Cornelisz, herbergier van "De Jonge Prins"te Schoorl.
Hij heeft vrijwel zijn gehele leven in Oudesluis gewoond en daarom is het opmerkelijk dat hij te Callantsoog is begraven.

Het GRAF van NORMAN DAVID CROCKART

Embleem van het 50e squadron RAF Op het kerkhof van Callantsoog is het Oorlogsgraf (graf 01) van N.D. Crockart overleden 27-6-1940.

Norman David Crockart was Piloot en Wing Commander bij de Royal Air Force 50 squadron. Op 26 juni 1940 vloog hij met 3 bemanningsleden vanaf het vliegveld WADDINGTONvoor het afwerpen van bommen op het vliegveld van hannover. Circa 03.00 uur op 27-6-1940 meldde hij dat het vliegtuig nog op een motor vloog waarop om 03.59 de melding "Going Down" doorkwam.
Het vliegtuig, een HAMPDEN MK 1 reg.no. P 1329 stortte in de Noordzee neer op ca 15 miles uit de kust van callantsoog. Kennelijk vielen zij ver(der) uit de kust, want Pilot N.D Crockart werd begraven in Nederland, Callantsoog en zijn Sgt A.J.D. Ingram werd begraven in Denemarken, Haurvig Churchyard, Hvid Sande in het Ringkobing gebied langs de Noordzeekust.

De volledige bemanning bestond uit.
W.C. N.D. Crockart,
F/S. W.T.J. Southey
Sgt. A.J.D. Ingram
Sgt. E.H. Mck Turner
hamden Mk 1, two engines

Het is goed om eens stil te staan over de onvoorstelbare inspanning welke het Engelse volk heeft gedaan om Europa in vrijheid te laten leven.
Bezoek het werk van de Heer R. Heus over oorlogsgraven in Nederland.


HOME