Geschiedenis van Hotel Duinzicht.


Ca 1905/1910. Het eerste volledig zichtbare pand van rechts is afgebrand op 11 februari 1913. Op deze plaats komt hotel Duinzicht en wordt in 1913 gebouwd door Piet Vos. Rechts staan twee botenhuizen, de linker van de twee is van de KNHRM (daarover later meer).


Deze kaart is van 1917. Door de oorlog blijven de gasten weg en worden soldaten gelegerd in Hotel Duinzicht. Een soldaat schrijft aan zijn nicht dat hij in Callantsoog goed is aangekomen en slaapt in het hotel Duinzicht. Het Hotel heeft ook een café met toneel en een kleine bazaar, waar zelfs fietsen worden verkocht.
In 1919 wordt Hotel Duinzicht verkocht aan Mevr van Teecklenburgh en in 1920 bouwt Piet Vos links van Duinzicht het Pension V.O.S.


Ca 1934: Na de bouw naast Hotel Duinzicht van Pension V.O.S.' (Vooruitgang Ons Streven) bouwt Piet Vos de nieuwe muziektent. Zijn zoon Jan bouwt later de vissenvijver.
Rechts op het dan nog lage duin, staan nog diverse huizen welke als recreatiewoning in gebruik zijn.


ca 1940: Dit is vlak voor de grote explosie in de 2e wereldoorlog waar deze plek wordt beschadigd en na de oorlog wordt gesloopt. De huizen op het duin en de Groote Villa worden in opdracht van de bezetters in de 2e wereldoorlog gesloopt. Na de oorlog mogen, van Rijkswaterstaat, de huizen op het duin i.v.m de kwetsbaarheid van het duin niet meer herbouwd.


ca 1952: Het oude hotel Duinzicht verbrand in 1952. Maar na de 2e wereldoorlog is in de directe omgeving gesloopt en in 1952 is de plek leeg voor nieuwe bebouwing. Op de plaats van het grote pand in de midden stond voor de oorlog, Pension V.O.S., wordt na de oorlog nieuw gebouwd en is dan van Cees van Eck die er kleding en naaigarnituur verkoopt. Later wordt het verkocht aan fam Bremer die er naaigarnituren etc. verkoopt. Momenteel is Z-ICI, mode en accesoires, in het pand gevestigd.


Na de 2e wereldoorlog bouwt Jan Vos Pzn, in 1953 een nieuw hotel op de plek van Hotel Duinzicht.Het hotel is voor Ben de Vries en gaat ook Hotel 'Ben de Vries' heten. Jan Vos bouwt daarna voor zichzelf Hotel 'De Wijde Blick".
Na Ben de Vries komen er een reeks wisselende eigenaren met wisselende bestemmingen.
1957: Familie Rademaker komt en wijzigt de naam naar Hotel Callant. Ook Gymlessen van school, restaurant, ijsbomber te koop?
1966: Familie Postuma van de Wijde blick runt Hotel Callant (ook het dak is er met een zware storm afgewaaid)
1970: Nieuwe directie; F de Groot,
1973: Eigendom van machinefabriek vd Ploeg uit Leeuwarden,
1975: 2 Amsterdamse echtparen runnen hotel; periode van opvang vluchtelingen o.a. Surinamers/ Hindoestanen.
1978: 2 Amsterdamse jongens hebben Hotel Callant; dat is geen succes o.a. Discoavonden, sinterklaas ontvangst,
1980: Familie Bootsma neemt de zaak over en de naam wordt Evangelisch Hotel 'Het Levende water'.
1996: Bouw tweede verdieping op deel langs de zeeweg.
2000: Verkoop. Bouw appartementencomplex Callantsoger Staete. Gebouwd door Heddes groep.


En zo ziet het gebouw, rechts van het witte pand, er uit op een winterse morgen in januari 2013. De dorpers vinden het te groot en uit verhouding; de architect vindt het nog te klein. Het witte gebouw Z-ici staat op dezelfde plek als het vroegere pension V.O.S.
Zo hebben generaties van de Familie VOS op deze plek de recratie ontwikkeld, Piet Vos als bouwer van Hotel Duinzicht en zijn zoon Jan Vos als bouwer van Hotel Callant.

Je bent een echte Callantsoger als ...... nieuwsgierig?

Bronvermelding:
- alle kaarten zijn in mijn bezit,
- facebook ; betrokkenen en familieleden geven informatie.
- boekje; callantsoog en groote keeten vroeger,
- boekje; een unieke kijk op een eeuw Callantsoog & Groote Keeten.

Home
TOP